Samtal med Harriet Andersson

Eftersom jag är stor beundrare av Ingmar Bergman har jag sett Harriet Andersson i ett antal av hans filmer. Allra bäst tycker jag nog om henne i Gycklarnas afton. Det finns en fantastisk scen där mellan henne och Hasse Ekman, som kommenterar me-too-debatten 65 år innan den existerade. (Det gör för övrigt Elin Wägner också i Norrtullsligan, ytterligare 45 år innan.)

Ändå är det en annan roll som hon beskriver som den roligaste någonsin: talrollen som Kristin i Ingvar Lidholms Ett drömspel, efter Strindbergs berömda drama. Kan det vara möjligt? Just den såg ju jag i Stockholm när det begav sig. Och det enda jag minns därifrån var Harriet Anderssons ”Jag klistrar, jag klistrar!” Där ser man.

Jan Lumholdt har skrivit sin biografi över Harriet Andersson i samtalsform, ett koncept som jag finner lyckat. Lumholdt är påläst och intresserad och Andersson är öppenhjärtig. Och vilket spännande och dramatiskt liv hon har haft – som så många andra konstnärer! Harriet Andersson: samtal med Jan Lumholdt (2005).

Hasse Ekman och Harriet Andersson i Gycklarnas afton (1953)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s